Lifestyle met een pittig randje
RSS icoon Email icoon
 • Ongesteldheid en het werk

  Geplaatst op maart 13th, 2014 Nanda 4 reacties

  Vandaag even wat anders. Een artikel over ongesteldheid en het werk. In dit artikel bespreek ik geen bloederige details en ik ga ook niet al te diep in op wat persoonlijke zaken. Wel wil ik mijn ervaring delen in hoe ik het aanpak met best een lastige situatie; als sex je werk is en je hebt iets met het belangrijkste instrument waarmee je werkt.

  Ik merk dat er over dit onderwerp toch nog een taboe heerst. In mijn ogen nergens voor nodig. Ik zal maar beginnen met mijn ervaring.

  Mijn menstruatie
  Op mijn 11e werd ik voor het eerst ongesteld. Ik zat in groep 6 of 7 van de basisschool. Zover ik wist was ik de enige. Alleen dat idee vond ik al vreselijk. Alle veranderingen van het lichaam ook; borsten krijgen en de haren. Mijn moeder vond mij veel te jong om mijn oksel en schaamhaar te scheren. “Dat heeft iedereen van je leeftijd, als je het weg haalt val je juist op en komt het meer en erger terug. Wacht daar nog maar een paar jaar mee”

  De gym vond ik vreselijk en sloeg ik over. Tampons mocht ik nog niet gebruiken en ik had van die lange lappen Libresse maandverband. Een heel gedoe om die gekleurde ‘pakjes’ mee naar de wc te nemen en ik kreeg regelmatig vragen van klasgenoten destijds waarom ik gekleurde zakdoeken mee naar de wc nam. Tsja!

  De jaren verstreken en ik werd steeds ouder. Rond mijn puberteit kreeg ik een -vast- vriendje (16) en besloot aan de pil te gaan (microgynon30). Echter moest ik maanden wachten want mijn ongesteldheid was toen al enorm van streek. Ik heb perioden gekend dat het maanden en zelfs jaren weg is gebleven. Uiteraard ben ik hier regelmatig mee naar de dokter geweest. Er werden diverse opties gegeven om ‘de boel’ op te wekken. Echter kon en kan ik slecht tegen hormonen.

  In 2013 werd ik het wat regelmatiger. Ik hou het in mijn agenda bij en het was 6x en dan niet elke maand maar eens om de zoveel maanden. Omdat ik verhuisd ben en nu een nieuwe huisarts heb, heb ik de situatie bespreekbaar gemaakt en hij vertelde een aantal nieuwe dingen en had wat opties waar ik overna kon denken, omdat ik aangaf dat ik niet ongesteld wilde worden maar ook geen pijn en bitchy gedrag meer wilde. Ook gaf ik aan dat ik niet goed kon functioneren in mijn werk. Ik hikte telkens tegen een ongesteldheid aan incl. rugpijn, buikpijn, steken in de zij, enorme koppijn, snibby/bitchy gedrag en deprimerende buien. De ongesteldheid bleef telkens weg.

  PMS

  Optie a, optie b of optie c

  Let’s face it; ik kon zo niet langer door sukkelen. Er moest iets veranderen en ik had voor mezelf 3 optie’s gesteld.

  Optie A; opnieuw aan een vorm van anti conceptie wat bij mij past en waar ik happy mee ben.
  Optie B; teunisbloempillen tegen de pms, paracetamol en diclofenac tegen de pijn, Beppy sponzen mee en aan het werk
  Optie C; vrij nemen en wachten tot ’t over en thuis aan het werk (cammen, bellen, websites etc)

  Optie C werd een erg duur grapje en bijna een luxe positie. Echter kon ik wel met zekerheid zeggen dat ik niet maandelijks ongesteld werd. Dat was een geluk bij een ongeluk!

  Optie B heb ik eens geprobeerd. Beppy sponzen? Sommige collega’s vinden ze ideaal en prettig. Ik heb er een nare ervaring mee. Beeld je maar eens in; een spons gebruiken omdat je een onwijs drukke dag hebt met véél boekingen, dat je de spons nog ‘eventjes’ inhoudt omdat je thuis bezoek krijgt van aangenaam mannelijk gezelschap, je daarna de spons er zelf niet uit krijgt. Ook niet met wijze raad en tips en je lichtelijk in paniek raakt en besluit op een zondagavond toch écht naar de huisartsenpost te bellen. En ja; de spons is op de eerste hulp verwijderd. ja dat was tevens mijn eerste lichamelijk onderzoek c.q. uitstrijkje. En nee ik gebruik sindsdien dus never meer Beppy’s.

  Dan maar voor optie A.
  De huisarts legde het hele ongesteldsheids proces aan mij uit dmv plaatjes en het was helder. Hij had twee optie’s voor mij qua pil. Ik besloot om de pil te slikken. Weet uit mijn hoofd even niet hoe het heet maar in de volksmond staat ie bekend om de ‘borstvoedingspil’. De pil zorgt er voor dat het van binnen als ’t ware een slaapt zodat het geen seintjes aan elkaar geeft dat ik ongesteld moet worden. Afijn; ideaal dus. Inmiddels slik ik de pil ruim twee weken en ik kan je inderdaad vertellen dat ik géén last ervaar; geen vreetbuien, niet misselijk, geen koppijn (had ik al maar niet extra) en niet duizelig. Ook geen puisten of andere rare shizzle. Ben er blij om :)

  En… ik kan gewoon blijven werken!

  Hoe zit het met jullie? Welke anti conceptie gebruiken jullie? Ook zoveel klachten rondom de ongesteldheid? Ik ben heel benieuwd!

  Fijne dag nog! x Nanda

   

  4 responses to “Ongesteldheid en het werk” RSS icoon

  • Ik heb een implanon, heel tevreden mee!

  • Voor degenen die niet tegen hormonen kunnen, of op zoek zijn naar een hormoonloze anticonceptie waar je 5 jaar niet naar om hoeft te kijken; Ik zweer bij de Gynefix! Werkt net als het traditionele koperspiraal zonder hormonen, maar kan niet verschuiven (waardoor die dan niet meer veilig is) en heeft geen nare bijwerkingen! :) En ik voel me persoonlijk gewoon prettiger bij het idee dat ik geen onnodige hormonen in m’n lichaam stop. Meer info over de Gynefix vinden jullie trouwens hier: http://www.wildemeersch.com/ned/home :) xx

  • Heel veel klachten ook allergie voor maandverband ed.
   Daarom pil door gaan slikken. Maar blijf bloedingen houden dus moet lijstje maken en terug

  • Toen ik 17 was begon ik met het slikken van de pil – ik weet niet meer hoe die heet, maar het was toentertijd zeg maar de meest standaard pil. Alleen heb je bij het nemen van hormonen altijd een verhoogde kans op trombose en toen ik 18 was belande ik in het ziekenhuis met een sinustrombose (bloedpropjes in de hersenen) waar ik (gelukkig!) goed van hersteld ben, maar dat had ook heel anders af kunnen lopen. De pil zat er dus niet meer in en toen raadden de arts mij het Mirena-spiraal aan – bevat ook hormonen, maar gedoseerd en minder. In het begin van de spiraal had ik regelmatig licht bloedverlies, maar dat is nu veel minder en veel vrouwen worden met een Mirena na verloop van tijd helemaal niet ongesteld meer. Het risico op het krijgen van trombose door de pil is vrij klein, maar over het slikken van hormonen moet zeker niet te licht gedacht worden!


  Laat een bericht achter